het cambridge dieet ervaringen

Het Cambridge dieet is verzonnen door dr. Alan Howard en bestaat voornamelijk uit repen, shakes en soepen. Bij het eten van deze Cambridge dieetproducten krijg je per dag ongeveer 500 calorieën binnen. Tegenwoordig heb je hier wel veel variatie in zodat je niet te drastisch hoeft te diëten. Je mag bij het cambridge dieet bijna niets eten, dus het is een dieet ter vervanging van de normale maaltijden. Natuurlijk vliegen de kilo’s eraf bij dit ‘mega crashdieet’.

Je vervangt drie weken lang alle maaltijden met het Cambridge dieet en daarna heb je een tussenweek waarin je een lichte avondmaaltijd mag eten. In de shakes, repen en soepen zitten volgens de ‘theorie’ alle voedingsstoffen die je nodig hebt.


Cambridge dieet; waar is het op gebaseerd?

Het Cambridge dieet is gericht op het beperken van de koolhydraten. Zoals je misschien al weet zijn koolhydraten (glycogeen) belangrijk voor energie. Maar een teveel aan glycogeen wordt opgeslagen in de vorm van vet. Bij het Cambridge dieet wordt er dus niet primair het vet verbrandt, maar wordt er preventief voor gezorgd dat er geen nieuw vet opgeslagen wordt. Het lichaam zal eerst de koolhydraten gaan verbranden. Wanneer deze zijn verbrand zal het lichaam meer gaan halen uit de vetverbranding. Door dus het glycogeen te beperken ontstaat er gewichtsverlies.

Kort samengevat;

Wanneer je het Cambridge dieet ongeveer drie tot vier dagen hebt gevolgd zal je koolhydraatvoorraad uitgeput zijn. De consequentie hiervan is dat het lichaam zijn energie ergens anders vandaan gaat halen. Dit gebeurd uit het overtollige vet.

Cambridge dieet; kritiek?

Mijn kritiek op het Cambridge dieet is dat het weer een crashdieet is. Het lage aantal calorieën ten eerste. Minder dan 1200 calorieën op een dag is al ongezond voor je lichaam, kun je nagaan hoe slecht 500 calorieën dan zijn. Je hebt in je dagelijks leven brandstof nodig om de gewenste activiteiten uit te voeren. Met dit dieet krijg je dus veel te weinig voedingstoffen binnen.

Ik weet dat veel mensen afvallen met dit dieet, logisch! Als je zo weinig eet verlies ja altijd veel kilo’s. Doordat je alleen maar shakes en soep eet krijg je veel te weinig vetten binnen, bijna geen koolhydraten en veel te weinig andere essentiële voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen en spoorelementen.

Soms adviseer ik zelfs mensen om het dieet te gaan volgen. Waarom doe ik dit? Met name bij zeer zwaarlijvige mensen raad ik het dieet nog wel eens aan. Dit omdat de gezondheidsrisico’s veel groter zijn dan het in verhouding ‘kleine’ risico van het Cambridge dieet. Daarnaast hebben mensen soms een boost nodig zodat ze zien dat ze wel kunnen afvallen. Daarbij raad ik dan wel aan je levensstijl aan te gaan passen want anders krijg je al snel te maken met het jojo-effect. Bekijk de gratis videocursus ter ondersteuning.

Cambridge dieet; de voordelen

  • Het is een gemakkelijke en snelle manier om af te vallen.
  • Je hoeft geen calorieën te tellen of te koken volgens recepten, dus het is vrij simpel om te volgen (op het hongergevoel na).

Cambridge dieet; de nadelen:

  • Korte termijn resultaat, dus werkt niet op langer termijn.
  • Veel te weinig calorieën.
  • Je krijgt veel te weinig essentiële voedingstoffen binnen.
  • Je bent futloos gedurende de hele dag. Je bent uitgeput omdat je geen energie hebt binnengekregen via je voeding.
  • Je komt aan het eind van de rit alleen maar meer aan. Gevolg: het ‘jo-jo effect’.

Cambridge dieet; wat zeggen deskundigen?

Wanneer we kijken wat Het Voedingscentrum heeft verteld, moeten we minimaal 1200 kcal binnen krijgen. Consulente Els Dijkstra: “Een lichaam kan niet teren op 500 kcal per dag. Bij het voedingscentrum heeft zich een aantal dieetvolgers gemeld met klachten als hoofdpijn, duizeligheid, obstipatie of juist diarree en misselijkheid. Het Cambridge dieet werkt met maaltijdvervangers, terwijl je een cliënt juist moet leren met ‘gewone’ voedingsmiddelen om te gaan.”

Cambridge dieet; wat dan wel?

Wanneer je het artikel over het crashdieet gelezen hebt weet je eigenlijk al dat het Cambridge dieet ernstige gevolgen kan hebben. Hierin staat beschreven dat snel, veel gewicht verliezen vele consequenties kunnen hebben. Mensen met ernstig overgewicht (BMI > 30) kunnen beter een diëtist of personal trainer raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen.

Cambridge dieet; de methode die wel werkt!

Er zijn vele methoden ontwikkeld voor afvallen of diëten. Deze methoden zijn vaak alleen maar gericht op geld verdienen en houden geen rekening met de mens en zijn gezondheid. Er is maar een methode die echt werkt. Deze eeuwenoude methode bestaat uit 3 facetten;

  • Motivatie & gedragsverandering; de wil om iets te veranderen, dit vasthouden en daar 100% voor te gaan.
  • Bewegen; 2 a3 keer per week actief bewegen.
  • Voeding; aanpassen van de leefstijl

Met mijn gratis online videoprogramma (geen cambridge dieet) ga ik mensen leren hoe je bovenstaande facetten kunt realiseren. Hoe kun je jouw leefstijl veranderen en je motivatie vasthouden (persoonlijke ontwikkeling)? Waarom en hoe moet je bewegen? En ga ik je leren hoe je een gezond leefpatroon kan krijgen.

Gratis Video Cursus + Eboek's!

Fitness oefeningen, motivatietips, voedings-adviezen en persoonlijke coaching!

9 februari 2012
|
Maikel Korbmacher
|
2 Reacties
|
Dieet methoden
Powered by WishList Member - Membership Site Software